Laadukasta ja vastuullista työtä metsäteollisuuden tukena

Kuvassa prosessityöntekijä Rami Pätilä esittelee tuotannon reaktoreita kansanedustaja Ville Kaunistolle

Kouvolalainen kansanedustaja Ville Kaunisto tutustui kesäkuussa BIMin tuotantolaitokseen ja tapasi yrityksen edustajia kuullakseen, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia tällä hetkellä kemian alalla on.

Kokoomuksen kansanedustaja Ville Kaunisto pitää tärkeänä, että vuoropuhelu pelaa hyvin oman alueen toimijoiden kanssa. Kaupunginvaltuustossakin vaikuttava entinen ammattikoripalloilija on kuluneen edustajakautensa aikana vieraillut ja käynyt vuoropuhelua paikallisten yritysten kanssa. Yksi näistä on BIM Finland.

– Olen vaikuttunut tavasta, miten pitkäjänteisellä työllä, itsestään melua pitämättä BIM on vuosikymmenien aikana kehittänyt omaa toimintaansa. Kaikesta näkyy, että tekeminen on laadukasta ja asiat on hoidettu vastuullisesti, Kaunisto kehuu.

Tulevaisuusvaliokunnan jäsen kantaa huolta turvallisuuspoliittisen tilanteen ja Kouvolan elinvoiman lisäksi myös ilmastonmuutoksesta. Kaunisto korostaa, että suomalaiset teollisuusalan yritykset ovat vastanneet erinomaisesti ilmastonmuutoksen haasteeseen ja luoneet samalla uusia työpaikkoja.

Työ ympäristön hyväksi jatkuu edelleen. Esimerkiksi BIM etsii päivittäin ratkaisuja myös globaaleihin ilmastohaasteisiin ja kehittää jatkuvasti vihreämpää kemiaa. Näistä tarpeista mainittakoon muun muassa muovin korvaaminen räätälöidyillä Barrier-sovelluksilla elintarvike- ja pikaruokapakkauksissa. Vesipohjainen Barrier-pinnoite levitetään pakkauksen raaka-aineena toimivan paperi- tai kartonkituotteen pintaan, antaen sille tarvittavia ominaisuuksia kuten veden, rasvan tai kosteuden keston. Tällöin useimmiten suojaavana kerroksen toimiva muovi ja sen aiheuttama ympäristöhaitta voidaan korvata ja pakkaus voidaan kierrättää.

– Toki ilmastonmuutoksen vähentämiseksi tehdään töitä kaikkialla maailmassa, mutta me Suomessa olemme näissä asioissa kehityksen etujoukoissa. Yrityksen kyky toimia samaan aikaan sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kannattavalla tavalla pitää nähdä positiivisena haasteena, Kaunisto lisää.

Katseet uusiin
mahdollisuuksiin

Vierailun aikana käytiin luonnollisesti keskusteluja myös muuttuneesta maailmantilanteesta. Maantieteellinen sijainti ja EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet ovat haastaneet merkittävästi Kouvolan alueen elinkeinoelämää. Vahva kokemus idänkaupasta on nyt käännettävä mahdollisuuksien etsimiseen lännen suuntaan.

– Menneisyyteen ei kannata tuijotella, vaan katseet on suunnattava uusille markkina-alueille, Kaunisto kannustaa.

Kouvolan suuri haaste on myös se, miten voidaan turvata ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Kaunisto näkee sen yhtenä merkittävimpänä tekijänä tulevaisuuden kansainvälisissä investoinneissa.

– Emme saa tänne kotimaisten, saati ulkomaisten sijoittajien investointeja, jos meillä ei ole tarjolla riittävästi osaavaa työvoimaa. Se on kaiken perusta. Alueen vetovoima vaikuttaa myös nykyisten yritysten toimintaan. Tarvitsemme yhteistyötä tämän haasteen voittamiseksi. Siksi nämä yritysvierailut ovat tärkeitä, hän toteaa.