Eroon polyeteenistä? Tuotetestaus BIMin vesipohjaisilla dispersioilla on nopea ja riskitön projekti

Ympäristötietoisuus kasvaa kasvamistaan. Niin myös BIMin ekologisten dispersioiden käyttäjäjoukko.

Kompostoituvuus on ominaisuus, joka kiinnostaa nykyään yhä useampaa pakkausvalmistajaa, arvioi BIM Finlandin tuote- ja applikaatiokehittäjä Antti Karhu.

  • Viimeisten 2–3 vuoden aikana ympäristövastuu on selvästi korostunut. Kuluttajat ovat aiempaa tietoisempia, eivätkä halua omilla valinnoillaan kuormittaa maapalloa.

Elintarvikepakkauksen ensisijainen tavoite on suojata tuotetta. Sen tulee kestää kosteutta ja rasvaa, eikä siitä myöskään saa irrota elintarvikkeeseen mitään, mikä vaarantaisi tuotteen tulevaisuuden.

Elintarvikekäytössä olevat kuitupakkaukset on usein pinnoitettu polyeteenillä (PE). Muoveista polyeteeni valikoitui aikanaan elintarvikepinnoitteeksi paitsi hintansa myös ominaisuuksiensa vuoksi.

Ympäristön näkökulmasta polyeteeni ei ole ongelmaton tuote. Vaikka polyeteenipinnoitetut kuitupakkaukset teknisesti voidaan kierrättää, on erotusprosessi monimutkainen ja erotusprosessista saatavien kierrätyskuitujen saanto vähäinen. Kierrätys ei myöskään ratkaise muovijätteen hävitysongelmaa.

  • Maailmanlaajuisesti vain alle 2 % polyeteenipinnoitetuista pakkauksista kierrätetään. Valtaosa päätyy kaatopaikoille, joissa ne kuormittavat ympäristöä satojen vuosien ajan.

Suurin huolenaihe on meriin joutunut muovi, joka jauhautuu mikromuoviksi ja päätyy ravintoketjuihin. On arvioitu, että noin kolmannes merien muoviongelmasta johtuu polyeteenipinnoitetuista papereista, kartongeista ja pahveista. * (kts lähde jutun lopussa)

Tuote voidaan räätälöidä asiakkaan tarpeen mukaan

BIM Finland tarjoaa asiakkailleen vaihtoehdon, jolla ympäristöä kuormittava polyeteeni voidaan korvata ympäristöystävällisemmällä, vesipohjaisella dispersiolla. Tuote levitetään paperin pintaan ja kuivataan, minkä jälkeen se muodostaa pintaan suojaavan kerroksen.

  • Käytössämme on useita kymmeniä eri tuotteita, joilla voidaan saavuttaa erilaisia ominaisuuksia. Valinta tapahtuu loppukäyttökohteen ja asiakkaan tarpeen mukaan.

Valmiiden tuotteiden lisäksi asiakkaalle voidaan räätälöidä juuri tämän tarpeisiin soveltuva tuote. Vastaavaa palvelua ei moni muu alalla toimiva yritys kykene tarjoamaan.

  • Pystymme räätälöimään lähes minkälaisen tahansa tuotteen.

Asiakkaan näkökulmasta tuotetestaus nopea ja riskitön projekti. Ensimmäisessä tapaamisessa asiakas käy yhdessä BIMin asiantuntijan kanssa läpi tavoitteet. Seuraavaksi edessä on koepäällystys ja laboratoriotestit, joissa mitataan esimerkiksi rasvan, veden ja vesihöyryn kestävyyttä. Lisäksi kuumasaumauslaitteella voidaan testata pinnoitetun pakkausmateriaalin kuumasaumautuvuus. Tämä ominaisuus on tärkeä esimerkiksi suljettavissa paperipusseissa.

Tuotetestauksen tulokset valmistuvat normaalisti kahdessa viikossa.

  • BIMin joustavuuden, ketteryyden ja asiantuntemuksen ansiosta myös tavoitteet saavuttanutta tuotetestausta mahdollisesti seuraava yhteinen kaupallinen projekti etenee nopeasti, Karhu lupaa.

BIMillä on parhaillaan kansainvälisesti käynnissä useita kymmeniä projekteja. Jokainen valmistunut projekti tuo markkinoille uuden, todistettavasti kompostoituvan, kierrätettävän ja aiempaa ympäristöystävällisemmän tuotteen.

Kysy lisää ja tilaa kompostoitavuustesti!

👇

surface.fi@bimkemi.com

* Lähde, https://www.sitra.fi/blogit/muovit-ymparisto-vai-roskaamisongelma/ kirj.DI Lassi Hietanen)