Viisi askelta kohti entistä turvallisempaa työympäristöä

Turvallisuus ohjaa kartonginvalmistaja Corex Finland Oy:n toimintaa. Yhteisprojektissa BIM Finlandin kanssa keskityttiin parantamaan tehtaan 0-vesiakun ja sen ympäristön työ- ja ympäristöturvallisuutta.

Kartonginvalmistaja Corex Finland Oy on tyytyväinen BIM Finlandin kanssa toteuttamaansa yhteisprojektiin, jonka tavoitteena oli parantaa tehtaan 0-vesialtaan turvallisuutta, kertoo Corex Finlandin QHSE päällikkö Liisa Selander.

  • Syksyllä 2021 aloitettu projekti on nyt saatu päätökseen. Yhteistyö BIMin kanssa sujui mallikkaasti ja yhteinen tavoite takasi hyvin lopputuloksen, Selander sanoo.

Ensimmäisenä parannuksena päätettiin siirtää 0-vesialtaan näytteenottopaikan sijaintia. Corex Finlandin 0-vesiallas on tilavuudeltaan 6000 kuution vetoinen, betoniseinäinen vesiallas, josta näyte aiemmin haettiin altaan reunaa kiertävää kävelysiltaa pitkin, valjaita apuna käyttäen.

  • Turvallisuusriski oli olemassa, sillä kävelysilta on talvella jäinen ja putoamisvaara altaaseen suuri. Vaikka turvavarusteena käytettiin valjaita, kaide, johon ne kiinnitettiin, ei ollut tähän käyttöön tarkoitettu, eikä kiinnitys ollut mahdollista altaan vierustaa kävellessä, BIM Finlandin aluepäällikkö Ossi Mäenpää sanoo.

Jatkossa näyte haetaan altaan vieressä sijaitsevan pumppaamorakennuksen linjasta. Viikoittaisilla kemian tilan mittauksilla arvioidaan altaan kuntoa.

BIM Finland toimittaa Corex Finlandille 0-vesiakussa käytettävän kemian, jolla estetään rikkivetyä muodostavien bakteerien lisääntyminen altaassa.

Etävalvonta parantaa kemikaalin kulutuksen seurantaa

Toisena parannuksena peroksidisäiliön vuotoaltaaseen asennettiin marraskuussa vuotovahti, joka mahdollisissa vuototilanteissa lähettää hälytyksen sekä BIMin että Corex Finlandin edustajille.

  • Käytännössä hälytyksestä tulee tekstiviesti puhelimeen kaikille osallisille henkilöille, Mäenpää sanoo.

Tehtaan operaattoreiden käyttämään prosessinohjausjärjestelmään hälytystä ei tuotu, sillä riskinä on, että se olisi saattanut hukkua muiden hälytysviestien sekaan.

Kolmantena parannuksena päätettiin viedä 0-vesialtaan alueella sijaitsevan hätäsuihkun hälytystieto kartonkikoneen sijasta uusiomassalaitoksen järjestelmään.

  • Onnettomuustilanteessa kartonkikoneelta on vaikea irrottaa henkilöä, sen sijaan uusiomassalaitokselta apu ehtii nopeimmin paikalle, Selander sanoo.

Neljäntenä ja viidentenä parannuksena modernisoitiin peroksidisäiliön ylitäytönesto kulkemaan uuden etävalvontayksikön kautta ja tuotiin natriumhypokloriitin pintamittaus samaan järjestelmään. Kuorman purun yhteydessä ylitäytönestin kytketään säiliöautoon ja järjestelmä katkaisee pumppauksen, jos säiliö täyttyy.

  • Pintamittauksen tuominen etävalvontaan parantaa aineiden kulutuksen seurantaa ja mahdollisen vuodon ajankohta voidaan selvittää myös takautuvasti, Mäenpää sanoo.
Kuvassa Liisa Selander, QHSE päällikkö Corex Finlandilta ja Ossi Mäenpää, aluepäällikkö BIMiltä.

Porin Aittaluodossa sijaitseva Corex Finland Oy:n omistaa belgialainen VPK Packaging Group. Hieman alle sata henkilöä työllistävä tehdas valmistaa kierrätyskuidusta hylsykartonkia. Corex Finlandin ja BIM Finlandin yhteistyö on jatkunut pitkään ja viime aikoina entisestään tiivistynyt.

  • Menemme kaikessa toiminnassamme turvallisuus edellä. Sekä työ- että ympäristöturvallisuus ovat meille ykkösprioriteetteja, ja tämä yhteisprojekti palveli niitä molempia, Selander sanoo.