Suomen kuurojen miesten futsalmaajoukkue Mambat katsoo jo vuoteen 2024

Vuoden 2021 EM-karsinnat päättyivät pettymykseen mutta revanssia haetaan Pohjoismaiden ja Baltian maiden futsalturnauksesta. Menestyksen avain ja haaste on uusien pelaajien rekrytointi.

Suomen kuurojen miesten futsalmaajoukkue Mambojen seuraava arvokisatavoite on vuonna 2024 järjestettävä PBM-kisat, kertoo Mambojen joukkueenjohtaja Antti Kronqvist.

Kronqvistin mukaan joukkueen taktinen osaaminen puolustuspelissä on vahvaa ja valmennus kansainvälisestikin katsottuna korkealla tasolla. Joukkueen on kuitenkin aktivoiduttava pelaajien rekrytoinnissa.

  • Pelkkä taktinen osaaminen ei riitä voittoon. Suurempi pelaajamäärä lisäisi kilpailua joukkueen sisällä ja tarjoaisi tätä kautta avaimet menestykseen.

Mamboissa hyökkäävää roolia pelaava Eetu Keski-Levijoki jakaa Kronqvistin näkemyksen. Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin, jonka kanssa Suomen kuurojen futsalmaajoukkue vielä vuoden 2012 PM-kisoissa oli tasaväkinen.

  • Ruotsissa joukkueen sisäinen kilpailu on sen jälkeen ollut paljon kovempaa ja he ovat menneet todella eteenpäin. Viime MM-kisoissa he olivat neljänsiä ja seuraavissa voivat vaikka voittaa.

Samaan aikaan, kun pelaajamäärän kasvattaminen tarjoaisi paremmat avaimet Mambojen menestykseen, se on myös joukkueen suurin haaste.

  • Kuurojen urheilukilpailuihin voivat osallistua urheilijat, joiden kuulovaje on 55 desibeliä tai enemmän. Meillä saattaa Suomessa olla paljon potentiaalisia, huonokuuloisia pelaajia mutta koska he eivät ole mukana kuurojen maailmassa, me emme tunne heitä emmekä sen vuoksi saa heihin yhteyttä, Kronqvist kertoo.
  • Yksittäisiä löytöjä voi tulla sattuman, tai esimerkiksi Facebookin kautta, mutta jollain tavalla meidän pitäisi saada tieto ja mahdollisuudet kuurojen urheilussa leviämään paremmin, Keski-Levijoki jatkaa.

TAVOITE KARKASI EM-KARSINNOISSA

BIM Finland on tehnyt Mambojen kanssa yhteistyötä keväästä 2021. Joukkueen vuoden 2021 päätavoite oli päästä marraskuussa Israelissa järjestetyissä EM-karsinnoissa kahden parhaan joukkoon. Tämä olisi avannut joukkueella pääsyn vuoden 2022 EM:n kisoihin. Mambat pelasi EM-karsinnoissa kolme ottelua, häviten Israelille 4–1 ja Hollannille 0–7. Tappioita seurasi voitto lohkovoittaja Slovakiasta maalein 6–1 mutta tämä ei valitettavasti riittänyt, vaan Mambat jäi lohkonsa viimeiseksi.

  • Mitäpä sitä kiertelemään, muut joukkueet olivat tällä kertaa parempia, Kronqvist sanoo.

Mambat perustettiin vuonna 2008. Noin puolet alkuperäisjäsenistä on edelleen mukana joukkueessa.

  • Pitkä yhteinen historia kertoo siitä, että porukka viihtyy. Meillä on hyviä leirejä ja pelaajille kansainvälistä tarjottavaa, Kronqvist sanoo.

Myös joukkuehenki on korkea. Joukkuehengestä ja lajin kiehtovuudesta kertoo se, että pelaajat kustantavat itse sekä leirimatkansa että omavastuuosuuden ulkomaille suuntautuvista turnauksista.

  • Omavastuuosuus on useimmiten satoja euroja. Yhteistyökumppaneiden avulla saamme pienennettyä pelaajiemme maksuja ja säilytettyä toimintamme mahdollisimman ammattimaisena. Haluammekin kiittää BIMiä vuodesta 2021, Kronqvist sanoo.

Mambat:n päävalmentaja on Matti Anttonen ja toisena valmentaja toimii Anssi Mäkinen. Vuoden 2021 aikana leireille osallistui 16 pelaajaa. Taustajoukoissa oli valmentajien lisäksi joukkueenjohtaja, huoltaja, fysioterapeutti ja videokuvaaja.