Oikea vaahdonestoaine pienentää sellutehtaan hiilijalanjälkeä

Jokaisella tehtaalla prosessi on ainutlaatuinen, eikä ratkaisuita siksi voi kopioida tehtaalta toiselle. Kun oikea aine löytyy,  energiaa säästyy kymmeniä prosentteja.

Oikeanlainen vaahdonestoaine auttaa sellutehtaita pienentämään hiilijalanjälkeään, sanoo BIM Finlandin Sales Manager Teppo Lahdenaho.

Vaahdonestoaineita käytetään sellutehtaalla tehostamaan ruskean massan pesua. Selluprosessissa keitosta tuleva ruskea massa ei koskaan ole pelkkää kuitua, vaan kuidun lisäksi se sisältää erilaisia orgaanisia aineita, kuten ligniiniä, suopaa, rasva- ja hartsihappoja. Vaahtoavuutensa vuoksi nämä orgaaniset aineet aiheuttavat pesuprosessissa ongelmia.

”Vaahdossa on ilmaa, jota pesuneste ei läpäise. Jotta pesuneste toimisi oikealla tavalla, ilmakuplista on ensin päästävä eroon, eli pintajännitys on saatava rikki.”

Energiansäästö jopa kymmeniä prosentteja

Tehokkaan vaahdoneston kautta voidaan saavuttaa jopa kymmenien prosenttien energiansäästö. Hyöty tulee kahta kautta. Ruskean massan pesussa tarvitaan vähemmän vettä ja kun pesuvesi ohjataan haihduttamolle, haihduttamiseen tarvitaan aiempaa vähemmän lämpöenergiaa.

Keskimäärin sellutehtaalla budjetoidaan vaahdonestoaineisiin vuosittain 0,1 – 0,9 miljoonaa euroa. Kokonaiskuvassa summa on pieni mutta sillä saavutettava vaikutus voi olla suuri.

Jokaisella tehtaalla pesuprosessi laitteistoineen on täysin omanlaisensa eikä ratkaisuja näin ollen voi sellaisenaan kopioida tehtaalta toiselle. Osa Lahdenahon työtä on kehittää prosesseja yhdessä asiakkaan kanssa.

”Jokaisella kerralla löytyy, ja pitääkin löytyä uusia ideoita. Joskus ideat ovat isoja ahaa-elämyksiä, joskus pienempää hienosäätöä.”

Esimerkkinä pienemmästä hienosäädöstä, joka ei edellytä investointeja esimerkiksi uusiin laitteisiin, Lahdenaho mainitsee vaahdonestokemikaalin annostelupaikan tarkistukset.

”Annostelupaikkaa voidaan muuttaa tai vaihtaa annostelumäärien painotuksia, eri annostelupisteissä.”

BIM kumppanina, yksi huoli vähemmän

BIMin tuotekehitys tekee Kouvolan laboratoriossaan päivittäin töitä vaahdonestoaineiden tuotekehityksen eteen tavoitteenaan entistä kustannustehokkaammat tuotteet.

”Pyrimme lanseeraamaan vuosittain 1–2 tuotetta ja tuomaan kokonaan uuden tuotesukupolven markkinoille keskimäärin joka viides vuosi”, Lahdenaho kertoo.

Uuden tuotesukupolven myötä kehityksessä harpataan aimo loikka eteenpäin.

”Tehokkuus voi parantua yhdessä yössä 20–40 prosenttia.”

Sellutehtaalla prosessin kehittäminen lepää usein melko pienen asiantuntijajoukon harteilla. Samalla vastuualueet ovat suuria.

”Pätevä kemikaalitoimittaja tuntee asiakkaan projektin ja seuraa siitä yhtä tiettyä osaa, kuten itse ruskean massan pesua. Kun minulle herää ajatuksia, keskustelen niistä yhdessä asiakkaan kanssa. Tällä tavoin tarjoan asiakkaan omille asiantuntijoille ikään kuin vipuvartta heidän omaan työhönsä.”

Eräs asiakkaista puki tämän sanoiksi näin: ”Kun BIM on meillä kemikaalitoimittajana, minulla on yksi huoli vähemmän.”

Sinua saattaa kiinnostaa, tutustu alla olevaan artikkeliin 👇

https://finland.bimkemi.com/wp-admin/post.php?post=658&action=edit