IBC-konttien kierrätys on BIMin asiakkaille vaivaton prosessi

Kun IBC-kontti on tyhjä, BIM huolehtii sen kuljetuksen joko pesuun tai kierrätykseen. Yhtä konttia voidaan käyttää uudelleen 1–5 kertaa ja sen jälkeen jalostaa muuhun käyttöön.

BIMin kautta kiertää vuosittain tuhansia IBC-kontteja. Yhtä konttia voi käyttää uudelleen keskimäärin 1–5 kertaa, kunhan välissä huolehditaan, että kontti puhdistetaan huolellisesti.

BIM käyttää IBC-konttien puhdistukseen Kouvolan Mixam Oy:n palveluita. Yhteistyö alkoi vuoden 2021 syksyllä.

”Olemme pyrkineet asiakkaidemme kannalta mahdollisimman yksinkertaiseen logistiseen ratkaisuun. Huolehdimme asiakkaidemme puolesta IBC-konttien kuljetuksen suoraan heidän tehtailtaan Mixamin tiloihin, joka puolestaan toimittaa puhdistetut kontit meille”, BIMin tuotannon insinööri Markku Siltanen sanoo.

Lisäetua tuo maantieteellinen läheisyys, sillä BIM ja Kouvola Mixam sijaitsevat vain noin puolen kilometrin päässä toisistaan.

Puhdistuksella eroon jäämistä

IBC-konteissa kuljetetaan monenlaisia eri aineita, kuten prosessinpesuaineita, mikrobintorjunta-aineita ja vaahdonestoaineita. Häiriöttömän prosessin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, ettei konttiin jää kontaminaatiota aiheuttavia jäämiä.

IBC-konttien sisäpuolen puhdistus on kolmivaiheinen. Sisällön mukaan kontti pestään ensin joko kylmällä tai kuumalla vedellä, 360 suihkulla. Tämän jälkeen se huuhdellaan vesijohtovedellä ja imuroidaan tyhjäksi.

Kontin ulkopuoli ja kehikko pestään painepesurilla. Samalla tarrat ja muut merkinnät poistetaan, ja tarkistetaan kehikon, venttiilien ja korkkien kunto.

Likainen pesuvesi puhdistetaan Flocon-järjestelmässä elektrokoagulaation perustuvalla tekniikalla, jossa likainen vesi erotetaan puhtaaksi vedeksi ja pieneksi määräksi kiinteää sakkaa. Käsittelyn jälkeen vettä voidaan käyttää prosessissa uudelleen.

IBC-kontit pestään Mixamin tiloissa.

Rikkinäiset kontit uusiokäytetään

Vaurioituneet IBC-kontit BIM kierrättää yhteistyöyritystensä kautta. Moduulirakenteen ansiosta IBC-kontin osat voidaan erotella toisistaan ja vaihtaa, ja uusiokäyttöön soveltumattomat osat kierrättää.

Puhdistettu muovijäte toimitetaan rouhittavaksi muoviteollisuuden käyttöön.

”Uusiokäytetystä muovista voidaan valmistaa esimerkiksi trukkilavoja IBC-konttien alle”, Siltanen kertoo.

Konttien teräsosat puristetaan ja uusiokäytetään. Mahdollinen ympäristövaarallinen materiaali poltetaan Fortumin jätteenkäsittelylaitoksella.

Vaikka IBC-kontteja kierrätetään, uusiakin on hankittava säännöllisesti. Uusia kontteja käytetään vaarallisten aineiden eli VAK-kuljetuksissa sekä viranomaismääräysten mukaan. Kontin valmistaja tuotetestaa jokaisen uuden kontin erikseen ja varmistaa sen tiiveyden ja toimivuuden.

Etiketit ja venttiilit tarkistetaan

Tuoteturvallisuuden kannalta on tärkeää, että IBC-kontin etiketit ja vaaramerkit ovat varmasti asianmukaiset.

”Tarkistamme jokaisen kontin etikettitiedot ennen toimitusta ja samalla tarkistamme venttiilien toiminnan.” Kun kontin sisältö on käytetty, BIM huolehtii asiakkaan puolesta, että se kierrätetään oikealla tavalla.