”Työ BIMillä on minulle tilaisuus oppia, nähdä eri tehtaita ja erilaisia prosesseja”

Biotuotetekniikan opiskelija Maria Seurujärvi aloitti helmikuussa BIM Finlandilla asiakaspalveluinsinöörinä. Työssä yhdistyvät Seurujärven kiinnostuksen kohteet: kemia ja metsäteollisuuden prosessit.

After Work -tilaisuuksiin osallistuminen kannattaa. Jos et usko, kysy vaikka Tampereen ammattikorkeakoulun biotuotetekniikan opiskelija Maria Seurujärveltä (24), joka aloitti helmikuussa BIM Finlandilla asiakaspalveluinsinöörinä.

”Osallistuin marraskuussa Tamk:n ja Puunjalostusinsinöörit ry:n After Work -tilaisuuteen. Yksi puhujista oli BIMin myynti-insinööri Jani Mäkelä, joka kertoi oman uratarinansa ja mainitsi, että BIMillä olisi avoin työtehtävä, joka sopisi hyvin opiskelijalle”, Seurujärvi kertoo.

BIM Finland on vuonna 1982 perustettu, sellu- ja paperiteollisuuteen erikoiskemian sovelluksia toimittava yritys, joka pyrkii ratkomaan paperin, kartongin ja sellun valmistusprosessien haasteita lähellä asiakasta.

Pesti kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että Seurujärvi etsi Mäkelän käsiinsä ja kyseli lisätietoja. Hakemus lähti seuraavana päivänä.

”BIMiltä otettiin nopeasti yhteyttä ja Jani kertoi, että he pohtivat parhaillaan, ketä kutsuvat haastatteluun.”

Seurasi muutama jännittävä päivä, kunnes BIMiltä tuli kutsu haastatteluun, johon BIMin taholta osallistui Mäkelän lisäksi Suomen Head of Sales Ossi Mäenpää.

”Sain kertoa heillä itsestäni ja työhistoriastani, ja kysellä heiltä tarkemmin, millaista työ tulisi olemaan.”

Biotuotetekniikka veti pisimmän korren

Seurujärvi aloitti opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2019. Ensimmäiset vuodet hän suuntautui laboratoriotekniikkaan, mutta vaihtoi myöhemmin biotuotetekniikan puolelle.

”Hakeuduin alun perin Tamk:iin, sillä olen aina pitänyt kemiasta. Ja vaikka pidin laboratoriotekniikastakin, totesin, että biotuoteitekniikka tarjoaa laajemmat työmahdollisuudet. Prosessitekniikka kiinnostaa, joten koulutusohjelmassa yhdistyvät molemmat kiinnostuksenkohteeni”, Seurujärvi sanoo.

Opinnot ovat edenneet loppusuoralle, ja Seurujärven on tarkoitus valmistua tämän vuoden joulukuussa.

Opiskelujen ohessa Seurujärvi on ollut kesätöissä Tampereen Veden jätevesilaboratoriolla sekä Metsä Fibren Rauman sellutehtaalla.

”Raumalla työskentelin kenttähenkilönä. Työni piti sisällään kenttäkierroksia, pesuja, näytteenottoa ja näytteiden analysointia.”

Neljä kuukautta kestäneen harjoittelun aikana varmistui, että koulutusohjelman vaihto oli oikea ratkaisu.

”Tykkäsin tosi paljon, kun pääsin työskentelemään prosessin parissa. Työ oli monipuolista.”

Kattava perehdytys työn alkuun

Vastuullisena työnantajana BIMille työturvallisuus on prioriteetti. Vuonna 2022 yritys saavutti tavoitteensa, ja oli 100-prosenttisesti työturvallinen yritys, eli työtapaturmia kirjattiin pyörät nolla. Huomiota on kiinnitetty erityisesti ennaltaehkäisevään työhön, mistä syystä Seurujärvenkin pesti alkoi tehdaskohtaisilla yleis- ja turvallisuusperehdytyksillä.

Turvallisuusperehdytysten jälkeen työhön perehdytys jatkui tehtailla.

”Ensimmäisinä työpäivinä olin BIMin kahdella eri asiakastehtaalla. Tutustuin ensin paikkoihin sekä työtehtäviin BIMin työturvallisuuspäällikkö Harri Mäkisen kanssa ja sen jälkeen pääsin itse hakemaan ja mittaamaan näytteitä. Mittauksia että näytteenottopaikkoja on paljon, mutta tuli niistä muutama jo tutuksi.”

Osana työturvallisuustavoitteitaan BIM lanseerasi viime vuonna uuden sisäisen asennussertifikaatin, jonka tarkoituksena on luoda raamit ja ohjeistaa työntekijöiden toimintaa asiakkailla. Asennussertifikaatti antaa uudelle työntekijälle jo perehdyttämisvaiheessa oikeat tiedot ja tarvittavia työkaluja asiakkaan luona toimimiseen.

Seurujärvi kehuu BIMiltä saamaansa perehdytystä kattavaksi ja monipuoliseksi.

”Perehdytys on ollut todella hyvä. Minulle on joka vaiheessa korostettu, että aina saa kysyä. Missään kohtaa ei ole tullut sellainen tunne, että olisi kiire, tai että asia pitäisi osata jo. On käynyt selväksi, että vastuullisuus painaa heillä vaakakupissa.”

BIM tarjoaa tilaisuuden ammatilliseen kasvamiseen

Seurujärvi on kotoisin Raumalta, mutta kertoo opintojen myötä kotiutuneensa Tampereelle.

”Siskoni asuu myös Tampereella, joten kaupunki oli tuttu jo ennen opintoja. Ja olen kyllä viihtynyt täällä hyvin.”

Tampere tarjoaa Seurujärven mukaan sopivassa suhteessa kaupungin sykettä ja luonnonrauhaa. Sekä hyvät puitteet cross fitin harrastamiseen.

Seurujärvi toivoo, että voi yhdessä BIMin kanssa kasvaa ammattilaisena ja saada jatkossa vielä enemmän vastuuta ja tehtäviä.

”Työ BIMillä on minulle todella hyvä mahdollisuus oppia ja nähdä eri tehtaita ja erilaisia prosesseja.”

Mahdollisesta BIMIlle tehtävästä lopputyöstäkin on kuulemma jo ollut puhetta.

Tutustu linkistä Biohubin julkaisuun.

https://www.lehtiluukku.fi/lue/biohub_annual/1-2023/341520.html